3R/3.hodina
Maďarská kuchyně

Tato kuchyně patří k těm nejlepším na světě, snad pro citlivé a promyšlené používání koření. Celá maďarská kuchyně je vlastně ovlivněna paprikou. Její rozmanité druhy se tam pěstovaly a zpracovávaly ve velkém, a tak se paprika stala součástí většiny maďarských jídel. Přidává se do polévek, gulášů, zeleninových i vaječných pokrmů, a to nejen čerstvá, ale i jako prášek. Vyhlášená je také polévka halászlé. Ke specialitám patří zejména uherský salám nebo čabajka. Velice známý pokrm je například lečo.
Guláš
Guláš je původně pastýřské jídlo. Vaří se jako polévka v kotlíku, z hovězího, vepřového nebo skopového masa s přísadou mleté papriky, petrželového kořene, mrkve, brambor, paprik, rajčat a koření. Ke konci tepelné úpravy se do něho zavařují vaječné nočky.
Hovězí tokáň na pepři
Ingredience:
zadní hovězí maso 800 g
bílé víno 3 dl
olej 3 lžíce
nakládaný zelený pepř 3 lžíce
rajčatový protlak 100 g
velká cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
sterilovaný hrášek
Postup přípravy receptu:
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Podle chuti opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Zelený pepř a hrášek necháme okapat. Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, vmícháme nakrájené maso a spolu restujeme, dokud nezíská hnědavou barvu. Potom vmícháme česnek, okapaný pepř a vše zalijeme vínem. Zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a velmi zvolna dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme rajčatový protlak, podle potřeby osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek. Hovězí tokáň na pepři podáváme s těstovinami nebo pečivem. Zdobíme jarní cibulkou a čerstvou zeleninou.
Nástěnka:
Tato kuchyně patří k těm nejlepším na světě, snad pro citlivé a promyšlené používání koření. Celá maďarská kuchyně je vlastně ovlivněna paprikou. Její rozmanité druhy se tam pěstovaly a zpracovávaly ve velkém, a tak se paprika stala součástí většiny maďarských jídel. Přidává se do polévek, gulášů, zeleninových i vaječných pokrmů, a to nejen čerstvá, ale i jako prášek. Vyhlášená je také polévka halászlé. Ke specialitám patří zejména uherský salám nebo čabajka. Velice známý pokrm je například lečo.
<br>
<br><b>Guláš</b>
<br>
<br>Guláš je původně pastýřské jídlo. Vaří se jako polévka v kotlíku, z hovězího, vepřového nebo skopového masa s přísadou mleté papriky, petrželového kořene, mrkve, brambor, paprik, rajčat a koření. Ke konci tepelné úpravy se do něho zavařují vaječné nočky.
<br>
<br><b>Hovězí tokáň na pepři</b>
<br>
<br><b>Ingredience:</b>
<br>
<br>zadní hovězí maso 800 g
<br>bílé víno 3 dl
<br>olej 3 lžíce
<br>nakládaný zelený pepř 3 lžíce
<br>rajčatový protlak 100 g
<br>velká cibule 1 ks
<br>česnek 4 stroužky
<br>sterilovaný hrášek
<br>
<br><b>Postup přípravy receptu:</b>
<br>
<br>Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Podle chuti opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Zelený pepř a hrášek necháme okapat.
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, vmícháme nakrájené maso a spolu restujeme, dokud nezíská hnědavou barvu. Potom vmícháme česnek, okapaný pepř a vše zalijeme vínem. Zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a velmi zvolna dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme rajčatový protlak, podle potřeby osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek.
Hovězí tokáň na pepři podáváme s těstovinami nebo pečivem. Zdobíme jarní cibulkou a čerstvou zeleninou.